Spelberoende

Hasardspel eller kasinospel, kalla det vad du vill. Det viktiga med denna typ av spel är delvis att dem handlar om slumpmässiga resultat men också att spelen involverar pengar, då pengar eller andra ägodelar sätts på spel. Detta innebär att det är en riskfylld hobby att hålla på med. Inte för att det kan skada dig särskilt mycket fysiskt, med däremot psykiskt.

När man spelar ett hasardspel så vinner man antingen pengar eller så förlorar man pengar. Spenderar man pengar utan att vinna (det vill säga man förlorar spelet), blir man lätt ivrig på att spela mer och sedan vinna igen dessa pengar. Likadant och man spenderar pengar på spel och vinner, då vill man gärna ha mer. Därför kan så kallade hasardspel som till exempel craps, poker, roulette med mera framkalla ett spelberoende.

Att lida av ett spelberoende är klassat som att lida av en svår psykisk sjukdom. Det är oerhört svårt att bli frisk från ett beroende och man är i stort behov av professionell hjälp för att kunna bli frisk ifrån det. Givetvis går det att bli helt frisk från ett spelberoende, precis som vilket annat beroende som helst, men i de flesta fall kan den som befunnit sig i ett spelberoende inte kunna spela igen eftersom att det är så stor risk att falla tillbaka och bli beroende på nytt. Detta är givetvis väldigt svårt och gör så att många faller in i sitt beroende igen, efter att det blivit friska, medan andra kan lägga band på sig själva och inte spela alls.

Det som händer med en människa om denna blir spelberoende är att den spelar alldeles för ofta och även väldigt mycket. Det är även vanligt att dem inte prioriterar någonting före sitt spelande vilket gör att familj, vänner och jobb börjar reagera och agera i och med detta och kan komma att ställa dig som spelberoende mellan valet dem eller spelandet. Är man spelberoende hamnar man även lätt i kriminella situationer på grund av den anledningen att man gör allt för att få mer pengar att spela för, pengar man själv inte har i det här läget.

Ju längre ett spelberoende pågår, ju svårare är det att bli frisk i från det. Därför är det viktigt att snabbt söka hjälp om man anar att antingen du själv eller någon i din närhet lider av ett spelberoende.